Рим, Италия

Рим през януари ….миналия януари 🙂 Това място си спечели голямо място в сърцето ми. Посетих го два пъти за 2015 и не съжалявам нито миг за това.

Рим е от градовете, в които има мноого какво да се види. За един престой там само за 2-3 дни, ще трябва да сте много организирани, за да може да посетите и изживеете основните неща.

Да започнем с пътуването.

Аз използвах WizzAir и самолетните билети бяха на доста добра цена. Дали ще кацнете на летище Фиумичино или Чампино няма много голяма разлика.

Фиумичино (или по-точно Leonardo da Vinci, Fiumicino) се намира на 30км от града, а летище Чампино (Ciampino) на около 15км. И на двете места има компании с автобуси, билетите на които варират от 5 до 8 евро. С тези автобуси може да стигнете до гара Термини (тя е центърът на градският транспорт) и от там да стигнете с друг транспорт до хотела си.

Да започваме със забележителностите.

Важно: с един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. За да не чакате на дългите опашки, купете билета от входа на Палатино – намира се в другата посока на опашката, която ви показвам на следващата снимка – т.е от арката около 50 метра нагоре и в дясно.

Ако сте с раница на гърба е много вероятно да ви направят проблем и да ви върнат.

picImportant

Колизеумът ( Colosseo ) е най-големият амфитеатър в Древен Рим. В него са се провеждали игри, битки между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции и битки между гладиатори.

pic1

Римският форум (Foro Romano) е бил център, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на съдебната система, търговията и религията.

pic3

pic4

pic5

Фонтана ди Треви  ( Fontana di Trevi ) – името му произлиза от това, че свързва три улици (tre vie) Нямам снимка на фонтана, защото и при двете ми посещения в Рим той беше в основен ремонт.

Площад Навона ( Piazza Navona ) и площад Испания ( Piazza di Spagna ) са задължителни места за посещение.

Мястото от където решихме да видим Рим от високо е Националния паметник на Виктор Емануил II.

pic6

pic7

Базиликата Св.ПетърBasilica di San Pietro ) се намира във Ватикана и е централно свещено място на Римокатолическата църква. Тя е най-голямата католическа църква в света.

Важно: Входа за Базиликата е свободен и трябва да сте рано там, за да сте в началото на огромната опашка, която се получава. Ако искате да се качите до Купола ще трябва да платите около 5 евро. Не забравяйте да сте облечени подходящо за Базиликата.

pic8

Музеите на Ватикана ( Musei Vaticani )

pic9

Важно: Опашката, която съм виждала за музеите е наистина най-дългата опашка, която съм виждала някога, затова си купете билетите онлайн. Цената е една й съща, а спестява толкова време, нерви и сили. Просто подминете всички хора и покажете на охраната пред входа кода, който получавате след заплащането на билетите.

 pic10

pic11

pic12

pic13

И на последно място идват няколко снимки от традиционната кухня на Италия.

Любимо местенце ми стана ресторант La Cucuma

pic14

Адрес: Via Merulana, 221, 00185 Roma, Италия

Всичко беше толкова вкусно.

pic15

pic16

Със сигурност ще има пост посветен на другото ми посещение в Рим, а до тогава се надявам да имам възможност да посетя някое друго италианско местенце.

 pic17

pic18

Благодаря, че се отбихте.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *