Будапеща, Унгария

Разходка и забележителности в Будапеща

снимка главна

Първи пост за пътуванията ми в чест на първата дестинация за 2015 – Будапеща. Пътешествието ми беше с кола, но за разходките в  града разчитах само на краката си. Използвах метрото, като си купих карта за един ден, но в крайна сметка нямах нужда от такава. Стигнах до една точка и от там вървенето започна. На 30.12.2014 извървях 18,5 км. Това са 25 630 стъпки и изгорих страхотните 1152 калории. На края на вечерта се чувствах чудесно! Ето така се опознава един град!

Предупреждавам: Ако сте в Будапеща декември-януари си пригответе подходящи топли дрехи, винаги разполагайте с любимия си топъл чай и добър балсам за устни. Градусите стигнаха до -18.

Будапеща е столицата на Унгария. Официалната валута там е унгарски форинт – HUF. Не знам колко точно  беше валутния курс, но постоянно се затруднявах да пресметна наум, колко приблизително струват нещата, които си купувам. През града минава река Дунав и много забележителности са именно покрай реката. Там тя е романтична и красива, особено вечер когато сградите са много добре осветени и изглеждат още по-величествено.

Първата забележителност, която видяхме е Площада на героите (Heroes’ Square, Hősök Tere)

budapest1

От двете страни на площада има две големи сгради – Музея на изящните изкуства отляво и Изложбената зала отдясно. В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на седемте племена, които основават Унгария, както и други забележителни фигури.

В близост е Градския парк и замъка ВайдахунядVajdahunyad Vara ) . Показвам снимка и на най-голямата ледена пързалка, която съм виждала до сега.

Будапеща снимка 2

Унгарската столица е съставена от два исторически града, разположени на двата бряга на Дунав – Буда и Пеща. Пеща е равнинната част, а Буда е на хълма. Гледката от високо е невероятна, особено вечер. Успяхме да минем по два моста, които свързват градовете и се запътихме към хълма, където живеели богатите аристократи.

мост 1

мост 2

Първото, което видях е Замъкът на Буда, който е бил използван за резиденция на унгарските крале.

снимка 3

До него можеш да стигнеш пеша, но ние избрахме по-лесния вариант – с фуникулер. Това е релсово транспортно средство, което се използва при голям наклон на трасето.

снимка 4

След това се разходихме из малките и китни улички и стигнахме до другите забележителности разположени на хълмовете.

Катедралата МатиасMatthias Church, Mátyás-templom ), която ме впечатли, че е толкова бяла.

снимка 5

Рибарския бастионFisherman’s Bastion, Halászbástya ) – там се е намирал рибарския квартал и рибарския магазин.

снимка 6

Следват още забележителности.

Базиликата Св. Стефан, която е кръстена така в чест на първия крал на Унгария.

снимка 7

Главната синагога, която е най-голямата в Европа и петата най-голяма в света. Има 3000 седящи места и е разположена в еврейския квартал.

снимка 8

Оставих си любимото за последно – Унгарския парламентHungarian Parliament, Országház ). Това е най-голямата сграда в Унгария и втория най-голям парламент в Европа. Тя е 268 метра дълга, 123 метра широка и 96 метра висока. Фасадата е симетрична и е успоредна на р.Дунав. Еднакво красива за мен през деня и вечерта.

снимка 9.1

снимка 9

Вие ходили ли сте в Будапеща?

 

2 thoughts on “Будапеща, Унгария

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *