Чай на седмицата #1 Липа (Tilia)

Чай на седмицата : Липа (Tilia)

 

В хладното есенно утро нямам нищо по-любимо от аромата на липа. Може би нямa случай, в който да пия този чай и да не се сетя за детството си. Ако скоро не сте пили такъв ви подсещам да го направите.

Начин на употреба: Приготвя се запарка от 1 супена лъжица липов цвят на 250мл вряща вода. След 15-20 минути запарката се прецежда и ароматния чай е готов за консумация.
Може да използвате липовия цвят под формата на бани при кожни обриви, ставни болки и изгаряния. За външна употреба се приготвя отвара от 100гр липов цвят и 2л вода.
Ако имате възпаление на гърлото и устната кухина си направете отвара за гаргара по следния начин: 20гр липов цвят на 250мл вряща вода.
Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие.

IMG_4578

Благодаря, че се отбихте.

One thought on “Чай на седмицата #1 Липа (Tilia)

  1. Липа мелколистная — лекарственное, медоносное , пищевое и техническое растение. В научной медицине в качестве лекарственного сырья используют лишь цветки липы — липовый цвет, а в народной — практически все части растения. В промышленных масштабах заготовку лекарственного сырья осуществляют в основном во время рубки липовых лесов, когда дерево достигнет 90-летнего возраста. В это время с дерева можно получить максимальное количество сырья.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *